pühapäev, 7. aprill 2019

Mis on teflon? Tema plussid ja miinused?

Teflon on materjal, mis on libedam kui libe. Temast libedam on vaid teemant. Teflon on plast, millel on hea keemiline vastupidavus ja kuumusekindlus. Selle materjali nimetust teab iga kokk, kuna teflon on saanud populaarseks pannikatte materjaliks. Ja seda seepärast, et toit teflonpinnale kinni ei jää. 
Teflon on hea ja tubli materjal. Kuid siiski peetakse teda mürgiseks. Miks? Tegelikult see nii ka on. Tefloni kuumuskindlus ja temperatuuri taluvus on küll kõrge, kuid väga suurel kuumusel hakkab teflon lagunema, seda siis kõrgemal temperatuuril - üle 260 °C. Sulab teflon 327 °C juures.
 Nii, et tegelikult pole muretsemiseks põhjust. Teadlikult toitu valmistades me nii kõrgeid temperatuure ei kasuta ja kui pannil hakkab midagi suitsema siis tavaliselt on see praadimisõli, mis muidugi annab meile märku, et teflon on ohus ja kuumust tuleks vähendada. Kui aga teflon on kahjustada saanud on parem see pann asendada uuega. Ohutuse mõttes soovitatakse kasutada malmist või mõnest muust materjalist toidu valmistamise nõusid. 
Siiski on see igaühe enda otsustada. Tavalisel kasutusel pole ka teflon ohtlik.



Pilt: vet.agri.ee
Allikas: Kändler, T.(2014). Köögifüüsika.Tallinn: Menu Kirjastus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar