Miks me üldse toitu küpsetame?
Toidu küpsetamiseks on mitu põhjust. Eelkõige see, et meile meeldib süüa sooja toitu ja seda saame vaid toidu küpsetamisel. Pealegi muudab toidu küpsetamine toidu maitset ja struktuuri. Kuumutamine põhjustab keemilisi reaktsioone, lisades toidule aroome. Küpsetatud toitu on ohutum süüa, kuna kuumus tapab selles olnud bakterid.
Mis siis lihaga juhtub?
Kui liha küpsetada õigel temperatuuril ja parajalt kaua, saame meeldiva ja nauditava suutäie. Liha praadimisel muudame kõrge temperatuuriga liha struktuuri. Praadimisel muutub liha pehmemaks kuna sidemed kiudude vahel kaovad - kuumus lõhub need.
Praetud liha on inimesel parem, meeldivam ja lihtsam süüa.
Siiski kui liha väga pikalt praadida, aurustub sellest suur osa vedelikku ja liha muutub väga kõvaks ja ebameeldivaks süüa.
Foto: Max Pixel
Allikas: opik.fyysika.ee
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar