laupäev, 16. märts 2019

Miks on sügisel köök täis pisikesi kärbseid?

Tegemist on äädikakärbestega. Äädikakärbsed munevad oma munad puuviljadele või marjadele. Toas on sobivaid keskondi munemiseks veelgi (nt.mahl). Kuna tegemist on imepisikese kärbsega, siis leiab ta kindlasti mõne prao, kust tuppa pääseda. Tegelikult pole tal aga vaja isegi seda pragu leida, sest suurelt jaolt toome me nad ise koos puuviljade ja marjadega ise tuppa. Toas on nende kiireks arenguks väga sobiv temperatuur ja sellepärast on neid mõne päeva pärast väga palju. Kõige rohkem on neid sügisel, augustis- septembris, kuna siis on looduses kõige rikkalikumaltn igasuguseid puuvilju ja marju, kus nende arenguks on kõige soodsamad tingimused.
Äädikakärbsedka puuviljakärbes ja veinikärbes, väike (pikkus umbes 2 mm) kollakaspruun kärbes. Areneb hulgi puuvilja- ja veinihoidlates, käärivail marjadel ja puuviljal ning nende saadustel. Elutsükkel 10- 14 päeva.

foto: www.flickr.com
             EE 10. (1998). Tallinn

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar