
Keema hakkab toit kõrgemal temperatuuril. Keemistemperatuuri
on võimalik tõsta kui lisame veele keedusoola. Soola lisamine veele muudab vee
juba teiseks vedelikuks, mida me loeme keemiliseks reaktsiooniks. Samuti on võimalik tõsta keema minemise
kiirust, kui tõstame auru rõhku. Selleks peame kaane potile kinnitama nii, et
aur seda üles ei tõstaks (kiirkeedupotid). Võime ka toidu panna keema mõnda
teise vedelikku (nt. õli sisse), mille keemistemperatuur on madalam. Samuti suureneb
soojusülekanne suuremal pindalal. Mida laiem poti põhi, seda kiiremini läheb
vesi selles keema.
Kiiremini keeb toit ka kui keema panna
väiksemad tükid (mitte suur kartul vaid lõigata see pooleks, või väiksemaks),
kuna siis pääseb soe toidu keskele kiiremini.
Soola lisamine kiirendab vee keema minekut.
Pilt: Getty Images
Allikas: Voolaid, H. (2014). Kas sina tead?. AS Atlex
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar