laupäev, 16. märts 2019

Kuidas kiirendada toidu valmimist keetmisel?

Truth: According to Curiosity, adding salt to water will actually do the opposite and increase the boiling point. Salt is used to season the pasta, not speed things up.



Keema hakkab toit kõrgemal temperatuuril. Keemistemperatuuri on võimalik tõsta kui lisame veele keedusoola. Soola lisamine veele muudab vee juba teiseks vedelikuks, mida me loeme keemiliseks reaktsiooniks.  Samuti on võimalik tõsta keema minemise kiirust, kui tõstame auru rõhku. Selleks peame kaane potile kinnitama nii, et aur seda üles ei tõstaks (kiirkeedupotid). Võime ka toidu panna keema mõnda teise vedelikku (nt. õli sisse), mille keemistemperatuur on madalam. Samuti suureneb soojusülekanne suuremal pindalal. Mida laiem poti põhi, seda kiiremini läheb vesi selles keema.  
Kiiremini keeb toit ka kui keema panna väiksemad tükid (mitte suur kartul vaid lõigata see pooleks, või väiksemaks), kuna siis pääseb soe toidu keskele kiiremini.





Soola lisamine kiirendab vee keema minekut.

Pilt: Getty Images
Allikas: Voolaid, H. (2014). Kas sina tead?. AS Atlex


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar