Teame, et piim koosneb veest, rasvast ja valkudest. Koor on piima rasvasem osa. Rasv on kergem kui vesi ja seega ka kergem ülejäänud vesisest piimast. Kui piim pikemaks ajaks seisma jätta kerkib rasv peagi pinnale. NB! See ei toimi poest ostetud 2,5 % , ega ka 3,5 % piimaga. Tegemist peab olema otse värskelt lüpstud piimaga.
Et koor kiiremini kätte saada (kui pikalt oodata, et rasv ise pinnale kerkiks) peame kasutama tsentrifuugi. See on anum, mis pöörleb hästi kiiresti (nagu pesumasinas, kui pesu peseme). Tsentrifuugis kogunevad vesised piimakomponendid äärtesse, kuna need on raskemad ja kergem rasv jääb keskele ning valgub kogujasse.
Seda jõudu, millega piima tsentrifuugis ringiratast aetakse ning väljapoole surutakse nimetatakse tsentrifugaaljõuks (see on jõud, mis tsentrist ehk keskkpunktist eemale viib).
Meie nimetame neid masinaid koorelahutajateks.
Allikas: Lenz, N., (1996), 1000 küsimust ja vastust. Ersen
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar