Teadagi hoiavad külmikud toiduaineid jahedas, kuid seda tehakse moel, mis esmapilgul võib tunduda üllatav. Jahedat õhku ei tooda külmikusse väljast sisse, vaid hoopiski soojus eraldatakse külmikus olevatest toiduainetest ning paisatakse väliskeskkonda.
Tänapäevaste moodsate kompressoriga külmikute tööpõhimõte on järgnev:
1. Esmalt suunatakse kompressorisse spetsiaalne gaas, mis rõhu suurenemise tõttu soojeneb.
2. Kondensaatoris (mustad spiraalid külmiku tagaküljel) gaas kondenseerub ning selle tulemusel eralduv soojus suunatakse väliskeskkonda.
3. Tekkinud jahutusvedelik on kõrge rõhu all ning see suunatakse läbi spetsiaalse ventiili või torude, et alandada vedeliku rõhku ning reguleerida selle liikumist aurustisse.
4. Nüüdseks madala rõhuga jahutusvedelikus neeldub külmiku sisemuses olev soojus, mille tulemusel tekib taas gaas, mis suunatakse uuesti kompressorisse.
Külmiku tööpõhimõtet ilmestavad nii mõnedki näited elust enesest. Kui minna soojal ajal merre või järve ujuma, siis pärast veest väljumist hakkab meil jahe ja seda hoolimata asjaolust, et päike paistab ning väljas on 30 kraadi sooja. Meil hakkab jahe, kuna nahal olev vesi aurustub ning selleks kulub soojust, mis võetakse meie kehast. Laias laastus toimivad külmikud samal põhimõttel.
Kui sul pole veekogu lähedal, siis proovi seda: limpsa keelega oma kätt ning puhu seejärel käele. Tõenäoliselt märkad, et niiskel käeosal hakkab jahe, kuna sülg aurustub. Täpselt sama juhtub ka külmikus, mille sisemusse ei tooda külma õhku, vaid millest juhitakse soojus minema. See on ühtlasi ka põhjus, miks külmiku tagakülg on alati soe.
Vaata hästi lihtsalt seletust(inglise keeles):
https://www.youtube.com/watch?v=EIP3pSio7-M
pilt: http://www.ehitusinfo.ee/index.php?aid=1672
Allikas: Kristjan Terase , https://blog.liebherr.com/kodumasinad/ee/kuidas-tootab-kulmkapp
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar