Nii vee kui piima keemisel tekivad mullid. Vee keemisel on näha, kuidas vee sees tekib mullikene ja see hakkab üles poole tõusma ja paisuma. See kestab kuni mull jõuab veepinnani ja seal katki läheb.
Piima keemine on sarnane vee keemisele, sest suures osas koosneb piim veest. Erinevalt veest aga on piima koostisosadeks ka rasvad ja valgud. Kuumutamisel tõusevad rasvad ja valgud pinnale moodustades sinna nn piimakile. Piimakile on seesama kile, mida me kõik piimasupil näeme, kui see on jahtunud. Mingil hetkel hakkab piimas sisalduv vesi keema, tekitades mulle, mis omakorda pinnale tõusevad, kohtudes seal rasvade - valkude kihiga, mis veemullidel katki minna ei lase, kuna need püütakse nn piimakile sisse. Nii teineteise otsa kuhjuvatest mullidest tekib piimavaht, mis üsna kiiresti üle potiääre jõuab.
Piima keemine on sarnane vee keemisele, sest suures osas koosneb piim veest. Erinevalt veest aga on piima koostisosadeks ka rasvad ja valgud. Kuumutamisel tõusevad rasvad ja valgud pinnale moodustades sinna nn piimakile. Piimakile on seesama kile, mida me kõik piimasupil näeme, kui see on jahtunud. Mingil hetkel hakkab piimas sisalduv vesi keema, tekitades mulle, mis omakorda pinnale tõusevad, kohtudes seal rasvade - valkude kihiga, mis veemullidel katki minna ei lase, kuna need püütakse nn piimakile sisse. Nii teineteise otsa kuhjuvatest mullidest tekib piimavaht, mis üsna kiiresti üle potiääre jõuab.
Foto: www.quora.com
Allikas:
Imeline Teadus, 9, 2012, http://www.farmi.ee/piima-blogi/piimast-ja-piimatoodetest
Voolaid, H., (2014). Kas sina tead?. AS Atlex
Voolaid, H., (2014). Kas sina tead?. AS Atlex
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar