Kuna toiduained pannakse
purki kuumalt, seda sellepärast, et siis nad säilivad kauem. Kui me kuuma moosi
purki paneme, on ka selle kohal olev õhk kuum. Kui kaas on peale pandud, siis hakkab
moos ja õhk tasapisi jahtuma. Kui toiduaine purgis jahtub, siis väheneb selle ruumala,
samuti ka õhu rõhk (molekulid liiguvad jahedas aeglasemalt ja põrkumisi vastu
purgi kaant on vähem). Nii muutub vedeliku ruumala purgis väiksemaks ja vedelik
purgis tõmbub kokku ja purgis tekib õhutühi ruum ehk vaakum, mis tõmbab purgi
kaane kõvasti vastu purki. Purgis olev rõhk on välisõhust olevast rõhust
väiksem ja välisõhk surubki jõuga purgikaane kõvasti vastu purgiserva.
Füüsikast teame, et
õhurõhk on üsna suur: igale ruutsentimeetrile mõjub jõud, mis on võrdne 1 kg raskusega.
Saame välja arvutada, kui suur jõud mõjub purgikaanele. Purgikaane pindala on
umbes 56 ruutsentimeetrit, seega mõjub umbes 56 kg keha raskusjõud.
Lihtsam on purgikaant
avada, kui tõstame purgis oleva õhu rõhku (kuumutame), või laseme välisõhu
purki sisse.
Allikas: Voolaid, H.,
(2014). Kas sina tead?. AS Atlex.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar