esmaspäev, 25. märts 2019

Miks on vindiga purgi kaant raske avada?


Kuna toiduained pannakse purki kuumalt, seda sellepärast, et siis nad säilivad kauem. Kui me kuuma moosi purki paneme, on ka selle kohal olev õhk kuum. Kui kaas on peale pandud, siis hakkab moos ja õhk tasapisi jahtuma. Kui toiduaine purgis jahtub, siis väheneb selle ruumala, samuti ka õhu rõhk (molekulid liiguvad jahedas aeglasemalt ja põrkumisi vastu purgi kaant on vähem). Nii muutub vedeliku ruumala purgis väiksemaks ja vedelik purgis tõmbub kokku ja purgis tekib õhutühi ruum ehk vaakum, mis tõmbab purgi kaane kõvasti vastu purki. Purgis olev rõhk on välisõhust olevast rõhust väiksem ja välisõhk surubki jõuga purgikaane kõvasti vastu purgiserva.
Füüsikast teame, et õhurõhk on üsna suur: igale ruutsentimeetrile mõjub jõud, mis on võrdne 1 kg raskusega. Saame välja arvutada, kui suur jõud mõjub purgikaanele. Purgikaane pindala on umbes 56 ruutsentimeetrit, seega mõjub umbes 56 kg keha raskusjõud.
Lihtsam on purgikaant avada, kui tõstame purgis oleva õhu rõhku (kuumutame), või laseme välisõhu purki sisse.



 Video: https://www.youtube.com/watch?
Allikas: Voolaid, H., (2014). Kas sina tead?. AS Atlex.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar