Tõenäoliselt oled sa vähemalt korra elus avanud külmiku ukse ning mõelnud,
et mis ajal soetati need kanamunad, mis on kenasti külmiku riiulile asetatud.
Õnneks on paar kasulikku nippi, mille abil saad veenduda munade värskuses.
Veekatse
Aseta muna külma veega täidetud kõrgesse klaasi. Kui muna jääb põhja,
siis on see värske. Kui see aga tõuseb ja jääb püsima väikese nurga all, on
muna pisut vanem, kuid siiski kõlblik. Kui aga muna tõuseb pinnale, on see
üsnagi vana ning tarvitamise asemel viska see parem ära.
Munad tõusevad pinnale seetõttu, et aja jooksul eraldub muna sees olev
niiskus läbi munakoore ning see asendub õhuga. Mida rohkem õhku on munas, seda
paremini ta hõljub ning seda vanem on muna. Kuidas
niiskus eraldub?Munakoor on poorne (nagu meie nahk) ja aja jooksul eraldub
läbi selle niiskus ja muna sisse jääb õhk.
Loksutamise
katse
Kui sa raputad muna ning selle seest ei kostu loksuvat häält, siis on
muna värske ja seda võib süüa. Kui muna raputamisel kostub aga loksuv hääl,
siis on sellesse pääsenud õhk ning sellist muna ei tohiks süüa.
Pilt: http://factsram.blogspot.com/
Parim
enne kuupäev
Munakarbile on märgitud „parim enne“ kuupäev millega tootja garanteerib, et
munad on kõlblikud vähemalt märgitud kuupäevani eeldusel, et neid on õigesti
hoiustatud. Üldiselt on munad kõlblikud ka pärast märgitud kuupäeva möödumist,
kuid alati tasub seda kontrollida eelpool kirjeldatud testidega.
Allikas: https://blog.liebherr.com/
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar